Tuesday, October 6, 2009

kerjaya sebagai seorang nelayan..

dunno what else to write at this blog..
hahaha..

meh cerita pasal kerjaya encek mohd hasben pulak la.. setelah dia pindah dok skali dgn sang isteri kt shah alam..

bermula dari 28 September 2009, beliau mula bertugas di Pulau Indah. ulang alik dari shah alam naik moto.. sebelum ni tak pernah tgk lagi dia bersama uniform.. cuma tau brapa jenis baju yg dia pakai ja.. tu pon aku ingat kaler saja..

ni ada beberapa fakta berkenaan encek mohd hasben:

1. malam sebelum pi kerja, dia akan kilatkan kasut, kilatkan kepala tali pinggang (bak kata lina: ni pon nk kilatkan ke?) & kilatkan lencana sauh besi yg letak kt kolar uniform tu.. (banyakknya benda nk kilat)

2. iron uniform smpai side baju tu bleh lukakn jari.. haha.. (aku tipu)

cengeynya muka.. ;p

3. kerja dari Isnin - Jumaat.. itu mmg dah termaktub cam biasa. pahtu ada tugas tambahan plak iaitu bertugas (duty) pada setiap 4 hari skali dari lepas kerja sampai jam 8 pagi esoknya.. maksudnya, kalau dia kena bertugas pada hari isnin, sesi bertugas seterusnya adalah pada jumaat (balik sabtu pagi)..

4. bekerja & bertugas di dalam bot.. bot mesti la dalam laut.. tp buat masa sekarang, bot tu tak bergerak ke mana-mana pon..

5. buat apa dlm bot? dok saja.. haha.. depends kepada head yg bg arahan.. dia lebih kepada technical (engineering)..

6. instead dia kerja as navy, dia juga sebagai nelayan.. hahaha.. sejak 2 minggu kerja, dah 6 ekor ikan hasil dia pancing dari atas bot dia bawak blk. paling besar x tau brapa kg.. tp panjangnya lebih kurang 30cm. ikan kurau, ikan gelama.. aku takyah beli ikan dah. sep.. :D

ini dia hasil laut.. ikan gelama..

7. sepanjang 8 tahun sebagai navy, pernah belayar ke 9 buah negara antaranya, pakistan, india, kemboja, australia, dll.. (katanya, sambil beliau riak menunjukkan wang² asing dalam walletnya)

kapal ni la yg dia naik dulu..

8. pernah dok kt base di Kuantan, Johor, B'worth, Lumut dan kini di Pulau Indah. 3 tahun lg mebi kena dok kt east coast lak kot..

9. dalam 2 tahun lg kena kembali ke Lumut utk kursus kenaikan pangkat ke Bintara Muda tu.. insyaAllah awal tahun dpn dah leh tempek gambar sauh semata tu kt baju..

susunan pangkat: sila baca dari kiri ke bawah..

10. tak bagi aku join navy sbb kursus dia terlalu tough.. (ke sbb aku tak berdisiplin langsung? hahahaha..)

muka berdisiplin seorang isteri..
tengok..! tengok..! (nada seperti kempen keselamatan jalanraya)

>> harini dia duty.. tah rezeki ikan apa plak bawak blk sok ni.. dpt siakap careee gak..

4 komen kt sini:

wawa said...

dr kiri...cepattttt..jalannnnn...
~pe aku ngarut ni??mebi sbb tgk encet hasben ang pakai uniform

minah said...

woh.. dpt ikan besaq2.. kalo msk kepala ikan msk asam pedas jgn lupe aku yek..he..

minah said...

woh.. dpt ikan besaq2.. kalo msk kepala ikan msk asam pedas jgn lupe aku yek..he..

ciPuding_7 said...

wawa: baik ko nyanyi lagu ni.. "kekanda di medan perang.. adinda di medan pembinaan.. sama-sama berjuang....." (cam haram.. haha)

minah: baru ni mak aku wat kari kepala ikan kurau.. peh.. sedap..