Tuesday, June 15, 2010

9th, 10th and 11th checkups..

9th checkup @ 1 June 2010, kedah

checkup buat kt kampung sbb balik kg time ni.
macam lawak sket sbb klinik ni klinik desa saje.
misi sangat ramah.
menyembang dgn loghat utara yg pekat (of kos la..) dan tanya macam2 macam dah lama sgt kenal. hehe..
org yg dtg checkup pon hanya 2,3 org.
tapi lama jugak la. cuma tak selama macam checkup kt klinik shah alam.

slalu ambik bacaan berat, terus naik kt mesin.
ni naik, pahtu misi suh turun dulu sbb dia tak on lg.
hehehe..

ambik urine, bekas urin tu ikut suka kita nak guna yg tulis no brapa.
janji ingat no tu.
lepas misi wat test, urin kena buang sendiri.
kalau kt shah alam, org yg wat test tu yg buangkan.
hehehe..

masa ambik darah lak.
misi ckp, "ok, nk ambik darah.."
lantas lengan baju disinsing smpai atas siku.
kata misi lagi, "slalu amek darah kt lengan ka?"
"ya..", ujar aku..
"oh.. kt sini ambik kt hujung jari saje..", kata misi.

ok, saya sgt malu.
hahahaha..

bacaan suma ok kecuali hB.
8.4 katanya..
hm..


10th checkup @ 14 June 2010, shah alam

berat = 55.9kg

urine ok.
hB x tau sbb takdak wat test darah.

jumpa dokter sbb nak tau result test darah yg dihantar kt spital klang haritu.
lepas check slip2 dari spital tu, guess what? result rejected..!
sebab apa?
misi yg ambik darah tu salah masuk dlm container yg btol.
bkn dokter saje yg hangin, aku hangin gak.
dah la ambik double quantity dari biasa.
mau sebulan nak kaver darah byk tu.
huhuhuhu..

mau tak mau, dokter suh dtg amek lagi skali darah utk hantar ke spital klang.
on thursday.


11th checkup @ 21 June 2010, shah alam

checkup dah jadi seminggu skali.
lepas 36 minggu mmg kena checkup seminggu skali.

berat = 56.7kg
(fuyoh.. kagum. haha...)

takdak apa yg lain dari biasa.
result dari spital lom dapat lagi.
mebi next checkup.. (kalau lom beranak.. hehe..)

misi tanya soklan2 ni..

nak bersalin kt mana?
jawapan: spital sg buloh.

dah ada org nak ngurut lepas bersalin?
jawapan: ada. org yg ngurut kakak masa dia lepas bersalin haritu.

berpantang kt mana?
jawapan: rumah emak. shah alam.

pahtu misi suh simpan buku pink leklok lepas bersalin.
sbb buku tu sgt penting kalau nak mengandung anak no 2 nanti..
no 2?
kasik lepas no 1 dulu la deyyyyyyyyy..
hahahaha..

tamat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

pic taken on 19 June 2010, ISM Annual Dinner..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

>> 38 weeks already..

Wednesday, June 9, 2010

perut berkocak - video

kepada yg masih belum ada pengalaman mengandung, dan rasa nak tgk macam mana perut sang ibu berkocak (disebabkan baby sgt aktif), boleh la tgk video yg direkod ni..
sila bersabar sket sbb ada masa dia tak gerak..
jadi, fokus.. fokus..
hehehe..


p/s: ni baru lepas lunch. kira sopan lg ni.. kalau lepas dinner lagi teruk dari ni.. macam nak terkeluar dari perut pon ada. perut jadi bersegi2..

>> cuma brapa minggu ja lg nk merasa experience camni sblm sang bayi kluar dari persembunyian.. hmmm....

Tuesday, June 8, 2010

almost 36 weeks..!!


esok dah nak masuk 36 minggu.
secara logiknya, 36 minggu kalau kita bahagi kepada 4 (sebulan 4 minggu), akan jadi 9 bulan.
secara purata, seorang ibu mengandung akan melahirkan anaknya pada 9 bulan 10 hari tempoh kandungan. itu buku la yg cakap..
jadi, kalau ikut kaedah gitu, lagi 10 hari la aku nak beranak..
10 hari lg bersamaan, 19 june.
ok, aku ada dinner ISM kt hotel istana mlm tu.
jangan carik pasal. hoho..

sebenarnya aku sendiri tak paham awat perkiraan kitaran seorang ibu mengandung menjadi 40 minggu.
itu maksimumnya.
ramai jugak yg tak cecah minggu ke 40 tu.
tp masih dalam tempoh matang.
mebi dia allow utk beberapa hari yg tak cukup sebulan tu.
meh kita kira..

4 minggu x 7 hari = 28 hari.
sedangkan sebulan secara purata adalah 30 hari.
so, 2 hari yg tak cukup tu x 9 bulan = 18 hari.
18 bahagi 7 (seminggu 7 hari) = 2.6 minggu.

hm... kesimpulannya di sini, 36 minggu tadi (9 bulan) + 2.6 minggu = 38.6 minggu.
so, sepatutnya ibu mengandung dah bersalin dalam minggu ke 38-39 tu..

nah.. susah betul wat kira2 dalam bentuk ayat ni..
ikut suka korang la nk paham ka tak.
hehehe..

so, aku berkemungkinan akan bersalin 2 minggu lagi la ni?
tp kalau ikut due dokter bagi (07/07/2010), lebih kurang sebulan lg..
hm....
standby saje..

beg, GL suma dah letak dalam kereta.
mana tau aku macam nk terberanak masa tgh drive blk keja ke..
kan byk spital sepanjang KL ke shah alam tu..
jd, rembat la mana yg sempat.
harap2 tak terberenti la kt spital mahal.
ada gak yg kena potong gaji nanti..
hahaha..

>> dah decide: spital sungai buloh.. dan bakal berpantang kt shah alam..

Thursday, June 3, 2010

video sempena Ulangtahun Perkahwinan..



>> simple but i really like it.. :)

Wednesday, June 2, 2010

Our 1st Wedding Anniversary..

pejam.. celik..
pejam.. celik..
dah setaun rupanya kami kawen..
29 mei 2009 - 29 mei 2010..
seperti tak percaya..
eheks..

masa anniversary ni, kami balik kampung.
kebetulan lalu depan masjid yg kami dinikahkan tu..


berkata sang isteri kepada encek mohd hasben..

"setahun yg lepas.. kt masjid ni.."
"apa... apa...", jawab sang suami..
"err... ada org ilang IC masa nak menikah.."
"hahahahaha....", 2-2 tergelak..

ok. IC sang isteri ilang masa tok imam mintak IC sblm akad nikah.
sgt panik dan malu ok.
mujur ada belajar memandu, maka ada la lesen memandu.
kalau tak, kad matrik UiTM yg dah expired tu la wat ganti IC.
nak green card CIDB pon bleh.
hahaha..
komfem tak bleh lupa beb.

sblm blk kg, sang isteri merekues utk berdating kt tepi laut sambil makan ikan bakar diikuti angin laut yg sepoi2 bahasa..

tapi sebelum itu, sang isteri telah pergi ke Sunway Pyramid dgn senyap2 selepas kerja kamis itu..

"bleh blk awal, tapi nak singgah 1 tempat ni sat.. sekejappppp saje.."
"nak pi mana plak?", tanya sang suami.
"ada la.."

nah..
smpai la kt pyramid dgn perut yg sarat.
nak jugak tu carik..
demi... heeeeeeeeee...

t-shirt cap timberland.. letih sungguh nk berjalan dari parking pi butik tu.. huhuhu..

ini saje yg termampu utk setakat ini..
nk yang bes lagi, tunggu dah kayap sket..

sblm sang isteri bagi t-shirt ni, dia bagi dulu baju ni..
ada 2..

ok, itu sebnarnya bkn pink ok.. itu light purple. ilusi optik..

sgt suka walaupon sebenarnya beliau tak minat tgk sang isteri pakai bj kelawar.
tp ttp dibelikan jugak? konpius ni..
adakah sbb sang isteri dah gemuk sbb mengandung dan tak sesuai pakai baju lain selain dari baju kelawar?
hahaha..
ekceli sang isteri dah bajet yg beliau mmg tak prepare apa2..
(tanggapan jahat)
:p

apapon, keikhlasan itu lebih penting bukan?
kesimpulannya, tak semua muka ketat tak caring..
ewah.. poyo la plak.
hehehe..

meh tgk karangan bergambar yg tak seberapa ni..

encek mohd hasben..

sang isteri..

air order sorg 2.. yg tiba setengah jam selepas mengorder.. haihh...

lauk pauk yg tiba setengah jam selepas setengah jam lepas air tiba (baca: sejam lepas smpai).. haih lagii... tp mujur sedap.

apapon, to all, doakan semoga kami hidup bahagia selamanya..
terutamanya dgn kehadiran sang bayi yg InsyaAllah bakal muncul pada Julai ini..
amin....
:)

perhatian kepada encek mohd hasben yg kucintaik, sila baca ucapan jiwang ni dan sila muntah juga.. hehehe..

terima kasih diatas kaseh sayang yg dicurahkan selama ini.. walaupon slalu kena buli (contoh: sekeh), tp ai tetap menyayangi yu.. ai lebiu.. muah.. muah.. kuasa lapan..

p/s: sila jgn buli wife you over sgt. sila sedar ya, beliau wanita mengandung.. hehehe..

>> sang bayi dah 35 weeks.. 35 days to go.. cepatnya masa berlalu.. hohoho..