Wednesday, December 7, 2011

Sepatah dua kata..

kisah 1.

ibu: A for Apple.. B for Ball.. C for Cake..
Aufa: nyum.. nyum..
ibu: (ingat makan je budak ni..)

kisah 2.

ibu: panggil abah..
Aufa: abah.. bah..
ibu: panggil ibu..
Aufa: (diam)
maka sang ibu masuk bilik air nk mandi..
Aufa: (meraung sbb tgk ibu dia ilang)
Aufa: ibuuu...
Ibu (dlm bilik air): ha.. boleh rupanya..

kisah 3.

ibu: (bersiap2 nk pi kerja)
Aufa: shoes? (smbil ambik kasut dia)
Abah: kaki jalan budak ni.. mcm ibu dia jgk.
ibu: what..?

>> Aufa tgh rajin baca buku.. tp dia selak dgn laju.. T___T

Wednesday, October 5, 2011

kaunter utk amek susu..

akhirnya masalah Aufa yang 'rajen mengemas' dapor berjaya ditangani..


oleh kerana opening dapor aku luas, jadinya sgt susah nak cari safety gate yang bersesuaian.. akhirnya, bermodalkan kayu pelapik katil yang org buang tepi jalan dan 8 batang paku, kami telah jimat RM150 utk pagar besi tu..

kalau dia nk minum susu, dia ambik kt atas meja tu sbb pembuat susu biasanya akan berada di sebelah dapor sana..

settle....!!

>> lega...

Wednesday, September 21, 2011

Aufa.. Aufa.. Aufa..

dah lama tak cerita pasal pompuan pipi mulat tu..
harini umur dia dah 1 tahun 2 bulan 2 minggu..

antara perkara yang dia boleh buat skrg adalah:

1. kira 1,2,3 sebelum buat apa-apa.. misalnya nak baling bola. walaupon tak berapa jelas sgt keseluruhan sebutan, tp kira org paham gak la dia sebut sbb dgr "tu..wa..ga!!!".. ok la tu.. asalnya ibu dia rajen dok sebut masa nak dukung dia dari bilik air selepas mandi. mebi dari situ dia belajar.

2. nak mintak makanan. dia nmpk apa-apa mknn dan sebut "mamam". maksud dia, nak makan dan mintak kita ambil utk dia contohnya kalau roti gardenia dlm plastik yg diikat, biskut dlm tupperware atau spegeti dlm mangkuk.

3. dah tau kegunaan kunci. semua kunci yg dia jumpa akan dijolok kt lubang kunci kt pintu. x kesah kunci pintu atau kunci kereta.

4. dah tau nak kluar jalan, kena pakai kasut. masa bukak pintu dia dah ke kasut dia dan letak kt lantai. kaki dok nak pakai kasut, tapi masih belum reti sbb susah nak masuk.

5. dah kenal ayam, burung dan kucing. ayam dan burung dia sebut "kok-kok" (yg ni ibu dia pon x tau sapa yang ajar. tiba2 dia sebut masa kt kg haritu).. kucing dia sebut "nyiauuu.." disusuli dgn bunyi cara org panggil kucing nak bg mkn. ha.. yg ni lg x tau camna dia bleh tiru bunyi tu.

6. pandai babai orang dan salam cium tgn dgn pakej bunyi muahhh skali. ada gaya bodek ni.. hahaha..

7. sudah pandai bergaul dan ramah juga. walaupon org (kanak-kanak sebaya dia) tu baru dikenali, tp dia dah boleh sembang dgn bahasa dia sambil tunjuk2 kt muka. kdg2 kena jaga2 jgk sbb dia punya excited bercakap smpai nk tercucuk mata kawan tu. haha..

8. dah reti nk mengamuk juga.. melentik2kan badan smpai ibu dia join lentik skali.. tu yang ibu dia ramping skrg.. (ayat tipu)

9. dah tau nak panggil "abah" walaupon kadang2 tertengok abah dlm gambar saje.. macam la abah dia dlm gambar tu bleh sebut "ya"..

10. ini perempuan kaki joget. masa ke Lumut baru ni, mlm2 ada org jual lampu liplap mcm kt i-siti tu.. dia dtg kt org tu dkt2 tp semua brg jual tu dia tak sentuh. saspen jap.. TAPI.. dia tiba2 berjoget sakan depan2 org ramai tu sbb lagu yg org tu bukak rancak sgt. org ramai gelak je. makanya parents dia tutup muka.. hahaha..

gigih pakai baju kurung panas2, dok tgh2 bendang plak tu.. tp dia langsung tak komplen.. bagus budak ni.. hahaha..
itu saja setakat ni.. ibu dia highlight perkara lain lak kendian.. hehehe..

>> tgh gigih ajar alif ba ta, kasik tgk video iqra' yang budak2 goyang2 kepala tu saje..

Thursday, August 11, 2011

Aufa dan perangai yang aneh..

ini budak pompuan mempunyai 1 perangai yg aneh (dari sudut kacamata ibu dia).. dia tak suka kain atau apa saja di kaki dia. contohnya, selimut atau lebih aneh lagi, ropol2 seluar di bahagian buku lali. haha..

kalau dia nyenyak tidor, tiba-tiba kita selimut dia, dgn otometiknya kaki dia terangkat dan tolak kain tu jauh dari kaki dia guna kaki. mata pejam.. hoho.. xbleh main tipu ni.

ingatkan selimut saje, tp smlm berlaku 1 kejadian lain lak. dia pakai sluar yg ada ropol2 kt kaki. tiba2 dok berdiri sambil nangis geram. kaki sebelah dok kais2 kaki sblh lagi. rupanya dia ingat natang apa dok lalu2 kt kaki dia. lepas bukak suar tu, diam terus. hahaha..

kalau pakaikan sluar labuh, skali dia terpijak sikit ujung labuh seluar tu, 2 minit lepas tu mmg tinggal pampers la. sbb dia akan pijak2 smpai meloghoih (bahasa kl: londeh). ikut perangai sapa tah ni. bukan ibu dia ni.. huahaha..

itulah dia, Sang Aufa.. dah 10kg agaknya skrg. tak mampu nk dukung dah. kalau dukung, nanti tgn jadi kebas. darah x jalan. haha.. tp kalau biar dia berjalan, perjalanan 3 minit jadi 15 minit sbb byk sgt tempat berenti. cjumpa plastik gula-gula pon nk kutip. jumpa daun sehelai pon nak kutip.. kalau ada pertandingan kutip sampah, mmg menang la dia. hehehe..

mulut dia? kecek banyok.. tu sbb abah dia suka mkn bontot ayam.. hahaha.. oppsssss.. ok, cau sin cee...

>> selamat berpuasa hari ke 11.. Abah Aufa masih di Lumut..

Wednesday, July 20, 2011

Aufa's 1st Birthday Celebration..

tema tahun ini adalah, "biar sederhana, tp meriah.."
cewah.. mcm artis kawen plak. hehe..

hanya berbekalkan jajan yg kurang berfaedah dan sebiji kek yang dikongsi dgn sang Waffi (anak kakak) sbb diorang kongsi same birth date. Aufa setahun, dia 2 tahun..

utk memeriahkan lagi majlis ni, ibu dia beli la topi kertas tu. tp bila dpt kt Aufa, dia makan bucu topi tu. tah kemana perginya. mungkin dah hadam dlm perut. huhu..

majlis kali ni buat kt umah pak ngah kt temerloh sempena majlis pertunangan cik Yang.. so, ramai la yg memeriahkan majlis ulangtahun Aufa ni..

Sebagai bingkisan, lihat lah suasana majlis yang tak seberapa ni.. dan juga rupa birthday girl and boy masa nak potong kek tu..


masih nk kerut dahi.. hehe..

>> smlm bawak Aufa main futsal.. blk rumah, 2-2 terguling. hehe..

Wednesday, July 6, 2011

Happy 1st Birthday Aufa..!!

Allah Selamatkan Kamu..
Allah Selamatkan Kamu..
Allah Selamatkan Aufa Farhana..
Allah Selamatkan Kamu..

Alhamdulillah, Aufa telah pon mencapai umur setahun pada harini.. ibu dia sgt happy dgn Aufa smpai dah lupa camna sakit bersalinkan dia tahun lepas. hehehe..

dalam masa setahun ni, nampak perkembangan yang positif dari segi pemikiran dia, attitude dia.. dan yang penting, tak banyak karenah. sesekali tu ada la jugak mengamuk, tp biasanya ibu dia mmg dapat tidor nyenyak. bangun mlm cuma sekali.. tu pon dia cuma minum air masak.

Sejak lahir Aufa dah dididik minum air masak. tp 2 bulan pertama, dia minum susu dan air zam-zam sahaja. mungkin sebab itu dia lagi suka minum air masak dari minum susu. kalau sebotol air masak bagi kat dia, mmg habis terus lah.. habis sbb main sembur-sembur jugak.. haha..

Mulut banyak smpai jumpa bangla dalam lif pon nak tegur. very the peramah ok.. dah la tegur org pon lidah berbelit mcm anney, pahtu bleh siap tunjuk2 lg.. hahaha..

apapun, semoga Aufa sentiasa sihat dan membesar dengan cergas serta sentiasa mendengar kata.. Ibu dan abah akan sentiasa mendoakan yang terbaik buat Aufa.. We love you.. mmmuuuahhhh...!!!

nah gambar dan video beliau pada pada hari lahirnya..



>> cheers.. :)

Thursday, June 30, 2011

keperluan ketika Aufa mula berjalan..

disebabkan Aufa dah mula bertatih dgn gigih, maka dgn ini, ibu dia telah membeli sepasang kasut yg sesuai utk berjalan di tanah.. pi carboot haritu tgk ada org jual croc utk bebudak. murah giles, RM5 sepasang. ambik size plg kecik = size 1. blk umah test kt Aufa.... amek hang, tapak kaki gajah budak ni.. tak muat! hahahaha.. mujur blk umah mak. makanya, sblm blk kl, pi blk kt carboot tukar amek size 2.


mula-mula pakai dia batak sket la. dah la kaler pink (kaler lain takdak ok..). so, kaler tu menyinari mata dia yg buat dia tertarik menarik utk dibuat main. cubaan pertama utk pakai adalah ketika pi tesko. dia bukan jalan pon sbb dok dlm troli. tp dia dok tgk kasut tu kt kaki dia dan cuba utk ambik. hehe.. takpa.. bagi biasa2 dulu..

1 lagi yg aku beli adalah ini.. baru smpai harini..

masa pi umah cik fareh kita baru ni, aku nmpk benda ni dan tanya dia ok ke tak anak dia pakai ni, membantu tak? dia kata, sgt membantu.. jadi, aku beli la kt Mudah sbb dah murah.. jadinya, rupa aku akan jadi camni la nnti.. cuma tak lidi macam dlm gambar sbb skrg dah byk isi yg lebih. huahahaha..


dlm doploh lebih saje.. agak2 aufa dah tak pakai nnti, aku gadai la..

>> seluar Aufa suma singkat (senteng) walaupon ambik size yg setahun. mmg sahih bkn ikut genetik ibu dia.. haha..

Tuesday, June 21, 2011

11.5 months-old Aufa.. langkah sudah bermula..

Aufa Farhana yang dikasihi demam..
jarang sgt dia demam.
sejak lahir smpai umor dia 11 bulan ni, ni kali ke 4 dia demam.
mungkin sebab skrg ni panas sgt kot..
kt leher pon ada ruam.

last weekend p bawak dia ke poliklinik Umra kt sec 13 sana..
timbang time tu, 8.55kg..
eh, ku sangkakan 10kg sbb rasa nak tergeliat tgn time dukung.. hoho..
oleh kerana time tu dia tak demam (tiba-tiba), maka dokter tak bg ubat demam.
check kerongkong dia, ada merah sket. sbb batuk byk..
jadi, 3 ubat dokter bg.. ubat utk clearkan paru2 (dokter tak ckp ubat batuk ok..), ubat titis utk selsema dan krim ruam.

lepas sehari, ruam dah 90% surut..
oh, bagusnya.. alhamdulillah..
batuk tu ada kurang sket tp masih ada lagi..

yg aneh tu, time dia tak sehat ni, dia punya aktif lebih dari biasa..
dan boleh jalan tanpa bantuan dari baby cot ke tv yg lebih dari 5 langkah..
amazing.. :)

dia ni kalau disuruh jalan misalnya, "Aufa, meh sini..", makanya, dari tgh berdiri tu, dia akan merangkak menuju ke kita..
kalau dibiarkan, dia akan jalan sendiri ke tempat yg dia nak.
mebi dia tak sedar kot dia tgh berjalan.
huahahahaha..

satu lagi, kalau kita bersentuhan dia dia baru dia nk berjalan..
sebelum ni, penah aku buat ujikaji, bila letakkan jari di ketiak dia dari arah belakang, dia jalan..
bila jari dikluarkan, dia turun ke lantai dan merangkak..
oh bijaknya.. sapa la bapak dia ni.. malas sungguh nk berjalan.
hahaha..

tu la..
ni demam nk boleh sesuatu ni.
nak ringan2kan badan..
gigi atas pon nmpk nk kluar dah tu.

chayok2..

>> seb bek la aufa ni bkn jenis mintak suh dukung..

Monday, June 13, 2011

Aufa @ 11 months-old.. Alkesah di nursery & baby sitter..

dear all.. lama tak menulis kt sini.. ibu aufa bizi lebih dari menteri. menteri tak bizi sgt sbb dia ada assistant. hehe..

semenjak 2menjak ni kalut betul dgn Aufa.. bermula dari dia kena cakar kt nursery tu la.. benda dah jadi, nak buat camna.. yg bleh ibu dia hot temper tu sbb pihak nursery tak bgtau apa yg dah jadi.. then tuduh Aufa buat sendiri dlm katil dia.. kalau kuku pendek, dia nk toreh dgn apa.. haih.. mujur ibu dia tak toreh penjaga nursery tu.. huhuhu.. idup ibu dia jadi porak peranda sat sbb nak kena carik tempat baru utk Aufa..


sian Aufa.. huhu..


laporan secara online kepada JKM dibuat supaya nursery tu ambil langkah berjaga2 lepas ni.. bukan utk membalas dendam, tp untuk memberi peringatan..

lepas kejadian tu, both her parents cuti.. lega.. sang abah dia cuti seminggu.. lega kuasa 2.. sbb ada masa utk cari new baby sitter, sementara tu sang abah bleh jaga dia kt rumah tp time lunch ibu dia kena blk jenguk jugak.. hehe..

smlm call kakak yg kata nk jaga dia haritu dlm kul 6 sbb nak p umah dia hantar walker. rupanya dia dah jaga anak org lain. oleh kerana kami cuti seminggu dan tak bg confirmation kt dia kata nak hantar aufa, dia dah janji dgn org lain plak. gelabah biawak sat. huhuhu..

lantas ibu dia p berlegar2 di blok umah tu kul 6.30 ptg, tanya kot2 ada org kt blok tu jaga anak org. jumpa org pertama kt blok, tp dia suh tanya nursery bwh tu.. org kedua adalah org nursery.. dia nak budak yg dah bleh berjalan.. pulak.. dia suh tanya org ketiga kt tingkat 5.. naik lif p tingkat 5.. org ke3 dah jaga ramai.. dia suh tanya org ke4.. dia bawak ke blok lain jmpa org ke 4.. umah kotor yg amat.. x penah la aku tgk umah camtu punya dahsyat.. bau semacam.. masuk je dlm rumah, mmg dah ckp awal2 dlm hati, "aufa tak bleh dok sini..". tgh dok sembang, nmpk bawah sofa dia ada pampers.. OMG.. tah dah pakai ke blom x tau la.. huhuhu..

lepas kluar dari umah tu, org ke3 ajak p rumah lg 1 sbb dia kata umah org tu dahsyat sgt.. haih.. tau pon. yg bawak aku p situ buat apa.. huhu.. dan ketika azan maghrib hampir berkumandang, finally jumpa org yg nmpknya berkenan di hati.. seorang makcik yg dah berpengalaman jaga budak since 2002.. lebih dari 20 org dah dia jaga.. yg dari baby smpai darjah 1 pon ada. masa tanya smlm, dia kata dia dah takdak sapa2 nak jaga sbb org yg last tu pindah rumah. yg sebelum2 ni pon berenti sbb pindah rumah. cuma baru ni ada org nak suh jaga anak.. tp baby kecik lg.. 2,3 bulan camtu.. sama-sama masuk dgn Aufa harini..

dalam masa sejam mencari umah baby sitter.. gigih mencari secara solo.. tak sangka Allah permudahkan jalan untuk Aufa dan ibu & abah dia ni.. Alhamdulillah..

dan harini, ibu Aufa mampu bernafas lega.. Aufa pulak dah mula duduk kt rumah baby-sitter barunya.. semoga dia baik-baik aja..


Aufa yg bulat @ PD..

>> phew.. (sambil perah peluh dari tuala)

Monday, May 30, 2011

2nd Anniversary.. :)

Alhamdulillah..
dah 2 tahun rupanya..
masih terlalu awal utk mengatakan kami dah faham hati budi masing2..
masih belum sebati jiwa masing2..
sedangkan pasangan yg dah lebih 20 tahun pon belum mencapai tahap tu, inikan pulak yg baru 2 tahun kan..
hati masing2 sedang ke arah itu..
masih belajar.. :)

tahun ni celebrate dgn org ke-3..
sang Aufa yg mulat..
dah pandai membebel..
dah pandai menjerit dgn pitching yg max..
dah boleh menapak selangkah dua..
dah ada gigi 1 stgh batang..
yg stgh tu baru tgh naik.. hehe..

bermula dgn mkn Pizza kt blkg UiTM dgn godaan perasaan oleh Aufa yg dengan sengaja baling brg2 ke lantai ketika kami tgh mkn..
lepas bagi biskut, dia behave sket..
hehe..

lepas tu, p eksesais kt i-city..
kali ni baru masuk betul2..
sblm ni jenguk dari luar saje..
ok la..
cuci2 mata..

bila encek hasben nak belanja masuk kt snow walk tu, oh.. adalah sgt eksitet..
RM 25 per adult.
maka, ketiga2 kami beratur nk beli tiket.
skali..................
kanak2 bawah 3 tahun tidak dibenarkan masuk.
sob.. sob..
ikutkan hati, nak je bg org lepak2 tepi tu tlg jagakan Aufa..
huahahaha.. ibu yg kejam.

apapon, sgt letih jenjalan semalam sbb parking jauh.
tp sgt hepi..
:)

tengkiu encek hasben..
i lap u veri strong.. :)

>> 3rd Anniversary tetap bertiga kot.. KOT? hehe..

Friday, May 20, 2011

gigi nan sebatang..

Aufa dah ada gigi..

dah 10 bln baru gigi tumbuh.

haritu nmpk mcm 2 nak tumbuh..

skali 1 saje yg naik dgn jayanya..

so far, dia tak merengek teruk sgt time nk tumbuh gigi tu.

ada org bg petua..

beli benda yg utk gigit2 tu (yg dlm tu ada air).

letak dlm Tupperware, boh dlm petiais sat utk bg sejuk.

pahtu bg baby gigit2.

kurang sket la radang gusi tu.

 

Aufa skrg dah mcm mak nenek..

dia punya kecoh, tak kira masa.

mungkin ada betul gak kata org.

kalau lmbt tumbuh gigi, dia byk ckp..

ni la contoh terdekat..

 

perkembangan lain, dia dah bleh berdiri tanpa pegang apa2..

tp takleh nk berdiri sendiri dari duduk melainkan kena paut kt meja @ benda2 lain..

bab nak melangkah tu yg dia masih lemah..

tp kalau dok luar walker & tolak walker, tak takot plak dia..

 

so, ujung bln ni, dah nak masuk ulangtahun ke 2 perkahwinan kami..

aufa plak sebulan stgh lg baru setahun..

doakan semoga kami baik-baik aja..

bab nak tambah org baru, mungkin lmbt sket kot..

2013 insyaAllah..

tp kalau dah rezeki, terima saja..

:)

 

cheers..

 

>> esok ke PD with MXARians.. lap u all.. weeewittt…
 
________________________________

ibu Aufa posted via email.. \(^_^)/

 
 

 

Sunday, May 1, 2011

almost 2 years..

perkahwinan kami dah nak menjangkau 2 tahun ujung bln ni..
pejam.. celik.. pejam.. celik..
sat saje kan..
lagi cepat masa berlalu sbb kalut dgn kerja, rumah tangga, Aufa..

kalau dulu bleh ikut suka nk tidor @ bgn kul brapa, skrg tak lagi..
sbb tanggung jawab dah makin bertambah..
nak make sure at least 80% kerja siap sebelum berehat dan yg paling2 penting adalah mengutamakan keperluan Aufa..
makan.. minum.. mandi.. tidor.. dia..

sebelum kawen dulu, kehidupan aku sememangnya diselubungi sifat pemalas yg melampau..
smpai rasa tak mampu utk menempuh tanggungjawab yang macam ni..
tp bila dah smpai masa tu, kita sendiri yg berubah tanpa disuruh..
tanpa rasa terpaksa..
tanpa rasa tertekan..
sbb kita tahu, tanggungjawab itu sebenanrnya adalah kehidupan kita..
walaupon byk tanggungjawab tp sgt enjoy menikmatinya..

komitmen plak dari pebagai segi..
kerja 5 hari seminggu itu adalah rutin ang mmg tak dapat dielak..
ditambah pulak kalau hari-hari kena blk lewat dari opis..
blk kerja nak masak..
tp seperti biasa, kalau aku masak lepas blk kerja on time, lepas isyak baru dpt mkn..
xtau apa yg buat lmbt sgt..
tp alhamdulillah, encek mohd husband tak penah nk mengeluh..
tak penah nk marah kalau lmbt siap masak..
tak pernah nk kondem kalau masakan tu ala kadar shj..
terima kasih kerana memahami..

mulai dari saat ini, sang isteri @ sang ibu akan cuba sedaya upaya menjadi terbaik dari hari ke hari..
InsyaAllah..
:)

>> Aufa dah hampir boleh berdiri tanpa memegang apa-apa selama beberapa saat.. happy for you.. :)

Thursday, April 7, 2011

9 months-old baby can read meh...?



haaa... kagum tak?
kagum kan..
dengki tak?
dengki kan...
hahaha..

apa lagi, mulakan tunjuk flashcard dan apa suma termasuk video yang bersesuaian untuk baby anda sekarang..
nak donlot video dari youtube, bleh rujuk kt SINI..

Aufa kalau ibu dia tunjuk kad macam dlm video tu, mau dia rampas dan makan kad tu.. hahaha..

>> ibu dia takdak masa nk tunjuk flashcard.. pasang video, pahtu buat kerja lain.. hohoho..

Monday, April 4, 2011

9-months-old Aufa Farhana..

6 haribulan April ni genaplah 9 bulan Aufa lahir ke dunia ni.. kalau kenang2 balik, tempoh mengandung tu rasa lagi cepat berbanding bila Aufa dah ada ni.. patutnya time Aufa ada lagi rasa cepat sbb dok kalut dgn dia. tp tak plak rasa camtu sbb time mengandung sgt sibuk kt opis.. pejam celik, dah beranak..

seminggu lepas bawak Aufa p cucuk utk 3rd dose additional immunisation tu. lepas ni dah umor setahun lak baru cucuk.

time tu timbang, 8.06kg..
naik cuma 0.2kg dalam masa 2 bulan sbb dia tgh mula dok melasak..

sehingga sekarang, Aufa masih blom gigih merangkak macam budak lain. dia lebih selesa mengesot atau berlari ketika dalam walker. siap drift masuk bilik dgn lajunya tanpa tersangkut kt bingkai pintu.. kemain.. abih kaki ibu dia kena lenyek dgn roda walker.. huhuhu..

rasanya ada sebab tertentu yg buat dia lmbt merangkak:
1. slalu dok dlm jolly jumper dia masa kecik2 dulu..
2. slalu dok dlm walker..
3. slalu dok dlm katil dia..

sebab?
aku takleh nk kawal dia kalau biar dia lepas kt lantai. abih dia kerjakan apa yg ada. dia pantang jumpa plastik dgn sotkabar. dulu2 dia main smpai nangis. tah apa yg dia geram sgt. genggam & koyak2 smpai menggeletar badan. pelik tul. hahaha... skrg ni dah ok sket dgn 2 benda tu cuma lom tampar tv abah dia smpai jatuh je.. hehehe..
jadi, tu yg kena 'kepung' tu..

walaupon dia tak pandai merangkak dgn gigih, tp dia dah bleh berdiri sambil berpaut perlahan2 kt rak tv atau katil... dan kembali duduk dari berdiri tu..

dan lebih tak sangka, bila aku berdirikan dia tanpa sebarang bantuan utk dipegang @ sandar, dia boleh berdiri dan imbang badan lebih dari 5 saat. bila dia rasa nak terjatuh ke depan, dia akan lonjak sket badan dia ke belakang.. amazing gak tu.. hehehe..

ada org kata, kadang2 baby tak merangkak tp boleh berdiri dan berjalan terus.. nmpk aneh sbb flow dia tak sama macam org lain, tp realitinya mmg ada.. adakah Aufa begitu?

kita tunggu dan lihat saje..
sbb aku pon x tahu..
hehehe..

nah lihat gambar terbaru beliau secara step by step..


>> lama tak apdet.. bz..

Friday, March 4, 2011

kerenah sang aufa yg dah nk melonjak ke 8 bulan..

video

macam-macam kerenah dia skrg..
tgk dia macam tgk tv..
alhamdulillah tak byk ragam..
mlm pon dia tidor lena..
kalau jaga pon, dia main dlm baby cot dia senyap2..
tiba2 dgr "huh..huh.." dari celah2 kayu baby cot tu tgk ibu dia tidor..
nak ajak main la tu.. tp ibu dia buat2 pejam..
thihihi... 


oh ya..
last friday (25 feb 2011) haritu bwk aufa p sunat..
p sendirian sbb encek hasben kerja.
dah umor 7 bln lebih baru p sunat..
ngeri aku tgk.
nk cerita pon takot..
tp alhamdulillah dia nangis sat saje..
pahtu tenung dokter macam nk sekeh pala dokter.
hehehe..


>> sang abah pi belayar 2 minggu, bermula semalam..

Tuesday, February 22, 2011

Aufa @ 7.5-months-old..

bermulalah kisah perjalanan 'makcik kecik' ni..
walaupon agak lewat berbanding orang lain, tp alhamdulillah..
sekurang-kurangnya dia dah maju setapak dari dulu..
dari putaran setempat, kini dah melonjak ke depan..
dan dalam masa 2 minggu, dia dah angkat bontot utk merangkak..
bes kan..
bes......
jadi, bersedialah utk memasang perisai kt tempat simpanan barang sebelum di langgar garuda. haha..

sejak dia dah bleh bergerak dari 1 tempat ke 1 tempat ni, tgh malam bila dia bangun pon dia dah pi merata-rata..
abih dia smackdown ibu dgn abah dia yg dok tidor..
lenyek suma macam stimroll..
stimroll 8 kg..
kalau dok lenyek kt perut hari2, bleh kempis tu.
takyah pakai korset atau PB apa suma tu pon takpa dah..
jimat.
hehehe..

kepada yg tak penah tgk lagi, nah layan video aufa berenang atas lantai..
video lama ni.. skrg dah merangkak mcm ulat beluncas.
berhenti, angkat bontot,. nk stat bergerak, bontot turun..
hehehe..
ok, semoga terhibur..


>> gigi lom tumbuh.. tp dah nmpk bayang2 kt gusi tu..

Monday, January 24, 2011

Aufa pi checkup @ 6-months-old ++

berat: 7.3kg
panjang: 72cm
lilitan kepala: 48cm

kena gigih ok kalau nk dukung baby dgn berat yg sebegitu.. tgn ibu dia dah macam body builder. haha..

checkup kali ini sepatutnya tak ada injection dah sbb last month dah cover yg 6 months punya skali. jadi, kali ni amek 2nd dose rotarix dgn pneumoccocol (additional). 2-2 ubat tu cost me RM395. claim kt opis, jgn tak claim.. hehe..

masuk bilik dokter, kemain Aufa usha dokter laki tu.. buat muka kerek macam nk carik gaduh. haha.. last2 nangis tak hengat lepas kena inject. kuikui..

alhamdulillah, dia tak demam lepas inject. tapi mlm smlm dah dpt sakit lain plak.. dia dok dlm bouncer yg dinaikkan sket tempat sandar oleh abah dia. Aufa yg dah pandai bgn dari tmpt baring, bangun dan jatuh kt tepi. nahhh.. dahi sujud ke lantai dan meraung.. kelam-kabut letak ais takot sakit menjadi2.. pahtu tgk ada 3 line merah kt dahi tu. line dari tikar buluh tu. hohoho.. jadi sarjan dah..

pg ni tgk dah lebam kt dahi tu. tp mujur dia tak sakit.
sian aufa tu..

>> ngantuk...

Wednesday, January 12, 2011

makanan pejal pertama Aufa..

yaa.. mari main masak-masak..
hehe..

Aufa dah makan bubur nasik (kalau org kedah kata, moi) since umor 5 bln lebih..
ada org kata better tunggu btoi2 6 bln baru bg.
tp tau2 la org veteran ni, depa suruh gak..
terpaksa follow gak..
huhu..

kali ni nak bagi resipi moi Aufa..
kiranya makanan pejal pertama utk bayi la ni..
mudah dan kacang utk disediakan..

Bahan-bahan:

4 sudu beras - cuci bersih2 dan selawat masa cuci
stgh batang lobak merah - buang kulit dan dipotong bulat-bulat
sebiji kentang (size kecik) - buang kulit dan potong kecik2
beberapa kuntum brokoli - potong nipis2
garam - 1/5 sudu teh (very the sikit okeh..)

Cara memasak:

masuk dalam periuk biasa yg plg kecik (bkn rice cooker) semua bahan di atas. masukkan air setengah periuk dan biar smpai air kering. jangan bukak api kuat sgt. nanti ada gak yg hangus.. (eh, mcm ada pglmn saje.. haha..). kalau masih kurang masak dan lembut, tambah air lg..

kalau semua bahan dah masak dan hampir kering air td (jgn smpai btol2 kering ok), tutup api. blender suma bahan td smpai halussssss.... kalau tak brapa nk gerak, bleh letak air masak skettt saje.. nanti jadi bubur berair plak. Kalau dpt dek Aufa, dia sembur ja moi cair tu.. hahaha..

kalau kurang rasa, bleh letak garam sket lg. tp baby seeloknya jgn ada rasa yg kuat sgt.. lgpon, bila letak brokoli tu dah buat rasa moi tu sgt sedap.. tak caya cuba tes rasa..

dan siappppp..
rupa dia akan jadi cenggini..


dan dpt byk ni..
bleh la makan 5 hari..


aku prefer suap dgn tgn jari guna sudu.. dia lebih puas mkn. sbb mknn tu aku terus tolak ke bhgn tepi (area geraham).

kalau mknn ni jadi kaler merah, jgn risau. itu tandanya anda terlebih lobak merah.. ok jugak tu..

nota: jgn hidang kt baby semasa masih panas yep.. biarkan dlm suhu bilik atau suam-suam kukukakiku..

>> selamat mencoba..

Thursday, January 6, 2011

6-months-old Aufa @ 6 Jan 2011..

ibu dan 'bos kecik'.. dalam jem.. hehe..


Akhirnya 'bos kecik' tidor..
 Gambar ni masa nak hantar dia pi nursery pagi tadi..
jem lama sgt.. smpai 2 kali dia tertidor dlm kusi tu..
jaga.. tidor.. jaga.. tidor blk..

sabar yer si chomel ibu..
next week kita jalan kaki saje pi nursery..
:)

>> Aufa angkat bdn sket² dah..