Thursday, April 29, 2010

entry utk sang bayi..

My dear lovely sang bayi..

harap-harap sang bayi sihat sentiasa..
skrg pon dah makin aktif..
berkocak2 perut sang ibu siang malam..
tah apa la sang bayi buat dalam tu..

skrg sang bayi dah 30 minggu..
sket saje lg perjalanan ni utk smpai ke penghujungnya..
lepas ni kehidupan kita dah jadi lain..
sang ibu yg malas ni akan berusaha untuk menjadi rajen seperti aunty pidot (rajen ke? haha..)..
sang bayi yg skrg hanya mengeliat dalam perut, nanti dah bleh lawan mengeliat dgn sang abah..
bes la sang abah..
ada org nak lumba tidor dgn dia..


sang bayi ingat tak masa sang ibu jalan-jalan carik pasal dgn sang abah beli baju2 sang bayi?
masa rambang mata kt jAsco dgn sogoS tu..
baju2 tu sang ibu dah cuci..
kalau tak cuci, sang bayi jugak yg kena penyakit kulit nanti.

sekarang ni sang ibu tgh prepare apa yg patut untuk standby..
kata org, stat 7 bulan ni patut dah kena standby pakaian dlm kereta..
jgn kata standby, brg pon tak abih beli lg..
ada sket lg part sang ibu punya yg masih tak terbeli2 lg..
skrg dah 7 bulan setengah dah pon..
sbb sang ibu terlampau 'rajen' sgt kerja smpai takdan nk wat suma tu..
sila lempang 4 juta kali..
"pang.. pang.."
huhuhu..


sang bayi,

sejak mengandung ni, tah brapa kali sang ibu kena ketumbit..
sat2 di kanan, sat2 di kiri..
dan seterusnya..
skrg ni smpai tahap dah tak sakit..
patutnya kena operate macam sang ibu kena dulu..
tp sbb mengandung, encek dokter ckp takleh nak buat operation mata tu..
takpalah..
sang ibu tunggu lepas pantang la..

oklah..
masa dah taim ni..
sang ibu nak blk rumah..
nak drive dlm jem dgn keta manual plak ni..
smpai rumah perut sang ibu komfem sakit..
sang ibu tgh tunggu maktok beli keta oto ni..
sang ibu nk pinjam..
nanti kita naik sama-sama ok..
kita jalan-jalan carik pasal..
tatatititutu..

Love,

sang ibu yg chomel..
muah.. muah..

>> harini genap 11 bulan sang ibu dan sang abah kawen.. ewah..

Monday, April 26, 2010

6th checkup @ 29 weeks..

checkup kali ni..
berat turun 100 gram..
rasanya makan dah banyak dah..

pagi sblm pi checkup sgt bizi..
dah lama tak minum milo, tiba2 wat milo..
konon2 nk bg kenyang..

skali.......

"sila datang jumaat ni utk minum air gula ya.. nak test samada ada kencing manis @ tak.."

rasa nak pengsan dgr ayat 1st tu ok...

setelah hari jumaat tiba, aku pi la minum air gula tu..
sblm tu kena puasa start jam 10 mlm..
(aku mkn burger sblm tidor.. haha..)
minum air gula dlm kul 8.30 pagi..
sblm tu kena amek darah dulu..

kt rumah dah terpikir air gula tu macam pati sirap yg aku masak.
rupanya takdak la pekat mana..
bak kata yunon, macam minum air gas.
cuma rasa dia tak sedap macam sirap. hehe..
nak ngelat takleh sbb gelas dia yg plastik transparent tu.
pulak tu, time minum tu ramai dok tgk..
haihhh..

mujur ai berjaya minum smpai abih..

lepas tu kena stay 2 jam tanpa makan dan minum.
sbb kena amek darah skali lagi..
gila lapar ok..
slalunya org terlebih gula ni cergas.
tp aku rasa hidup terus suram lepas minum air gula sambil menunggu 2 jam yang seterusnya..
huhuhu..

lepas amek darah, misi ckp..
"if abnormal, kami akan call awak ok.."

smpai harini, takdak plak diorang call..
ok la.................KOT.

blk dari klinik terus bantai mkn askrem.. hehe..

tamat.

>> next checkup 3 May ni..

Sunday, April 25, 2010

Detail Scan of the Sang Bayi..

mungkin dah ramai tgk kt fesbuk ai gambar2 ni..
tp nak letak jugak kt sini untuk direkodkan kt blog ni pulak..
tarikh buat detail scan ni pada 17 April 2010..

presenting..........
the SANG BAYI in 'her' mother's womb..
tadaaaa...

muka sang bayi..

kaki dan betis yg berotot.. sgt sesuai main futsal.. hehe..

ukuran betis dan kelihatan tapak kaki yg bulat tu..

tgh isap jari.. (dari pandangan bahu belakang)

her?
ahaa.. glad to say, dokter ckp dia maybe adalah seorang pompuan..
tp dokter berkata lagi..
"kalau nmpk itu adalah pompuan, dia juga berkemungkinan menjadi lelaki.. kalau dah nmpk dia lelaki, maka dia takkan berkemungkinan utk kluar sebagai seorang pompuan.."
ha.. macam tu pulak..

nak tau kesahihannya, tunggu la dia kluar bln 7 ni..
InsyaAllah..

>> teori sang abah hampir tepat dah tu.. (cerita sebenar berkenaan teori ni akan diceritakan kemudian.. sekiranya dah sahih la nanti.. hehehe..)

Wednesday, April 14, 2010

sang bayi taip entry sendiri..

halow.. how r u.. (nada idlan raja lawak)
nama saya sang bayi..
pelikkan nama tu?
tu la.. sang abah dan sang ibu blom bg nama kt saya lagi.
terpaksa saya guna nama timangan tu..
tp dengar-dengar ibu saya nak letak ala-ala nama dia.
tamak kan dia tu? hehehe..

hm.. ni fes taim saya hack blog ibu saya.
penat tul carik tutorial camna nak hack blog org.
hehehe..
tu yg smpai tak reti nk taip apa tu.
hampir saya carik huruf 'P' tak jumpa.
ingatkan org buat keybod ni lupa nk letak huruf tu.
rupanya saya yg carik tak jumpa..
ada kt ujung ni rupanya...

sebenarnya harini saya dah genap 7 bulan.
mengikut kiraan kalender dokter, lagi 84 hari lagi saya akan keluar.
amazing meh..?


stat 7 bulan ni saya dah mula berkocak dgn sakannya.
ibu dah buat muka aneh sbb perut dia bergelombang.
time tu saya main papan luncur.
sori la ibu...
lupa diri sat.

bab makan alhamdulillah takdak masalah..
apa ibu makan, itu yg saya makan.
ibu tah brapa kali mkn nasik setiap hari.
muak jugak.
nak demand pon tak bleh sbb takleh nk tgk buku menu.
layan ja la..

ok la..
sebelum apa-apa terjadi, baik saya berenti menaip.
misti lepas ni ibu tukar password dia.
tihihihi..

ok.. kepada aunty angah & aunty noma yg sambut besday 12hb dgn harini, nanti saya blanje aunty² main bowling yer..
saya p wat latihan intensif dulu..
tatatititutu..

love,

sang bayi..
\(^_^)/

Tuesday, April 6, 2010

5th checkup @ 27 weeks..

pejam celik.. pejam celik..
dah nak masuk 7 bulan.
cuak2 ayam.. hehehe..

yesterday, pi checkup kt tempat biasa.
berat ai dah jadi 52.6kg. naik 1.3 dari last visit.
oleh kerana last visit adalah 2 minggu lepas, darah dah amek, so this week takdak wat blood test. cuma wat urine test saje. kata misi, semuanya ok.. sang bayi pon ok. heartbeat dia pon ok.. alhamdulillah.
heeeeeee..

skrg sang ibu amek ubat baru.
khas utk org kurang darah.
budak ismah yg cadangkan.
katanya ubat ni dokter tempat dia checkup dulu yg suggest.
dulu dia checkup kt private.
aku checkup kt gomen saje..
penjimatan.. simpan utk beranak kt private.
hehe..

ubat ni namanya Iberet Folic - 500.
brand Abbott.
nmpk sama macam obimin.
tp obimin dia jual kotak lain plak.
obimin kaler pink. ni kaler merah.
makan sebiji sehari.


tgk 2 minggu lg camna kesannya.
sbb 2 minggu lg kena pi checkup lagi.
blood test.
mencik la wat blood test.
abih darah ai..
dah la nak Q kt klinik tu berjanggut.
huhuhu..

>> sedikit letih.. kurang zat ka apa..