Monday, January 24, 2011

Aufa pi checkup @ 6-months-old ++

berat: 7.3kg
panjang: 72cm
lilitan kepala: 48cm

kena gigih ok kalau nk dukung baby dgn berat yg sebegitu.. tgn ibu dia dah macam body builder. haha..

checkup kali ini sepatutnya tak ada injection dah sbb last month dah cover yg 6 months punya skali. jadi, kali ni amek 2nd dose rotarix dgn pneumoccocol (additional). 2-2 ubat tu cost me RM395. claim kt opis, jgn tak claim.. hehe..

masuk bilik dokter, kemain Aufa usha dokter laki tu.. buat muka kerek macam nk carik gaduh. haha.. last2 nangis tak hengat lepas kena inject. kuikui..

alhamdulillah, dia tak demam lepas inject. tapi mlm smlm dah dpt sakit lain plak.. dia dok dlm bouncer yg dinaikkan sket tempat sandar oleh abah dia. Aufa yg dah pandai bgn dari tmpt baring, bangun dan jatuh kt tepi. nahhh.. dahi sujud ke lantai dan meraung.. kelam-kabut letak ais takot sakit menjadi2.. pahtu tgk ada 3 line merah kt dahi tu. line dari tikar buluh tu. hohoho.. jadi sarjan dah..

pg ni tgk dah lebam kt dahi tu. tp mujur dia tak sakit.
sian aufa tu..

>> ngantuk...

Wednesday, January 12, 2011

makanan pejal pertama Aufa..

yaa.. mari main masak-masak..
hehe..

Aufa dah makan bubur nasik (kalau org kedah kata, moi) since umor 5 bln lebih..
ada org kata better tunggu btoi2 6 bln baru bg.
tp tau2 la org veteran ni, depa suruh gak..
terpaksa follow gak..
huhu..

kali ni nak bagi resipi moi Aufa..
kiranya makanan pejal pertama utk bayi la ni..
mudah dan kacang utk disediakan..

Bahan-bahan:

4 sudu beras - cuci bersih2 dan selawat masa cuci
stgh batang lobak merah - buang kulit dan dipotong bulat-bulat
sebiji kentang (size kecik) - buang kulit dan potong kecik2
beberapa kuntum brokoli - potong nipis2
garam - 1/5 sudu teh (very the sikit okeh..)

Cara memasak:

masuk dalam periuk biasa yg plg kecik (bkn rice cooker) semua bahan di atas. masukkan air setengah periuk dan biar smpai air kering. jangan bukak api kuat sgt. nanti ada gak yg hangus.. (eh, mcm ada pglmn saje.. haha..). kalau masih kurang masak dan lembut, tambah air lg..

kalau semua bahan dah masak dan hampir kering air td (jgn smpai btol2 kering ok), tutup api. blender suma bahan td smpai halussssss.... kalau tak brapa nk gerak, bleh letak air masak skettt saje.. nanti jadi bubur berair plak. Kalau dpt dek Aufa, dia sembur ja moi cair tu.. hahaha..

kalau kurang rasa, bleh letak garam sket lg. tp baby seeloknya jgn ada rasa yg kuat sgt.. lgpon, bila letak brokoli tu dah buat rasa moi tu sgt sedap.. tak caya cuba tes rasa..

dan siappppp..
rupa dia akan jadi cenggini..


dan dpt byk ni..
bleh la makan 5 hari..


aku prefer suap dgn tgn jari guna sudu.. dia lebih puas mkn. sbb mknn tu aku terus tolak ke bhgn tepi (area geraham).

kalau mknn ni jadi kaler merah, jgn risau. itu tandanya anda terlebih lobak merah.. ok jugak tu..

nota: jgn hidang kt baby semasa masih panas yep.. biarkan dlm suhu bilik atau suam-suam kukukakiku..

>> selamat mencoba..

Thursday, January 6, 2011

6-months-old Aufa @ 6 Jan 2011..

ibu dan 'bos kecik'.. dalam jem.. hehe..


Akhirnya 'bos kecik' tidor..
 Gambar ni masa nak hantar dia pi nursery pagi tadi..
jem lama sgt.. smpai 2 kali dia tertidor dlm kusi tu..
jaga.. tidor.. jaga.. tidor blk..

sabar yer si chomel ibu..
next week kita jalan kaki saje pi nursery..
:)

>> Aufa angkat bdn sket² dah..