Thursday, July 22, 2010

kisah suatu kelahiran - Siri 3

aktiviti 3 (dalam 4.30): budak praktikal (misi) tadi masuk blk..

dia pegang perut aku smbil tgk jam..
tah brapa minit dia dok pegang perut tu..
time contraction rasa macam pinggang aku kena smackdown..
aku suh budak tu angkat sket katil part blkg aku ni..
dah angkat, rasa lega sket..
sambil check perut aku, aku tanya dia..
"selalunya kalau contraction kerap camni, agak2 lama lagi tak nak deliver?"
ok, tu ayat org dah tahan sakit dah la tu..
hehehehehehe..

dia jawab, "biasanya sejam akan bukak 1cm"
"haaaaaa..? sejam 1cm?", panik aku dtg blk..
kalau masuk td (dalam kul 2), baru 4 cm.
kalau nk tunggu 10cm, mau kul 8 mlm..
~sempat lagi aku kira dalam saat2 genting gitu.. ;p

lepas tu budak tu keluar..
lama-lama skali ada misi kluar masuk buat aktiviti masing2..
takdak sapa hiraukan aku..
terpaksa main edjas naik turun tempat sandar katil aku sbb sakit pinggang yg teramat sgt..
sapa suh ada controller kt tepi katil tu..
hehe..

dalam kul 5.00 ptg, dah takdak sapa masuk dalam bilik tu..
contraction dah makin kerap..
7-5 minit skali.
makin kerap contraction, makin kerap aku sedut gas tu..
otak pon macam dah weng2.. kejap sedar, kejap rasa tak sedar..
dah rasa macam ikan jatuh kt darat dah time tu..
dalam otak terpikir..
"nak mati dah ke aku ni?"
huhuhuhuhu..

sesekali dok tahan contraction tu, aku rasa makin byk air (ke darah) keluar..
misi pon tak ada..

smpai 1 tahap, dalam kul 5.30.......
terasa mcm baby nk keluar sangat2..
dah menolak2 bahagian bawah..
rasa nak terberak pon ada..
aku menjerit panggil "nurse"..
panggil kali pertama..
kali kedua...
takdak respon..
laluan depan bilik pon takdak sapa yg lalu..
aku makin takdak tenaga nak jerit panggil misi tu..
rasa nak menangis pon ada sbb dah sgt tak tahan..
smpai ati misi2 ni tinggalkan aku sorg2 dalam bilik tu..
kejam...... huhuhu..

last skali aku jerit dgn sekuat ati..
berlari2 misi masuk..
bila diorang tgk, maka berkata mak bidan..
"ha.. awak dah buleh bersalin dah ni.. ok, bila sakit, awak terus push.."
dia tambah lagi...," nak panggil suami awak masuk?"
aku angguk.. mmg takleh nak bercakap dah..
tiba2 jadi bisu lepas menjerit byk sgt td..
huhuhuhu..

bleh plak ada sorg misi ni ckp..
"eh, dah nk beranak ke? estimate kul 8 kan.."
"dah nk beranak dah ni...", jwb si bidan.
hampeh tul misi tu..
patut la suma misi ilang dr bilik tu..
huhuhuhu..

seminit lepas tu, encek mohd hasben muncul kt muka pintu dan terus berdiri di sisi aku.. ohh.. berbunga hati den... terus bersemangat smula..
hehehe..

sambil teran, misi suma kecoh..
"ok, bagus.... teran kuat lagi.. jgn berenti.. teran kuat lagi.."
ayat tu dok ulang smpai ke sudah..
bila contraction berenti, misi dok sembang sesama sendiri..
bila contraction dtg blk, diorang ulang ayat tadi..
lawak pon ada jugak.. hehehe..

aku tak tau bila bidan tu 'toreh' bahagian tu utk bagi bukaan besar sket..
cuma ada rasa regang bila terasa kepala baby dah keluar sket.
mmg btol kata org, sakit contraction tu lebih dari sakit baby keluar kt bawah tu..
tiba2 ja rasa ada 'seketul' kluar kt situ lepas diteran..
dan semua sakit hilang dgn tiba..
on the spot okeh..

buat pertama kali dgr sang bayi nangis..
misi angkat baby yg baru keluar tu, dan tanya aku..
"sebut jantina baby..."
"perempuan..", kata aku..
lepas dia lap2 darah kt baby, dia letak atas aku..
speechless...............
sgt touching time tu..
i'm already a mother...
:)

so, azab tu dah lepas..
kini tiba masa 'kelas menjahit' yg digeruni oleh semua org..
encek hasben diminta keluar utk membawa brg2 aku keluar dari labor room tu.
mak bidan meneruskan kelas jahitannya..
aku tak ingat samada aku dibius atau tak..
tp rasanya ada bius.
kalau tak, misti aku dah terajang bidan tu.
hehehehe..

masa dijahit part tu, hampir aku tertidor kepenatan..
lama jugak dia jahit.
katanya, "saya toreh tempat lain, ada koyak tempat lain lagi"
ok, sgt ngeri ayat tu okeh...
tp tak rasa apa..
cuma yg last2 tu dah rasa jarum tu kt kulit..
aku dah stat pejam mata tahan sakit..
sebenarnya tak sakit mana pon..
(sat2 sakit, sat2 tak sakit.. apa yg penulis cuba perjuangkan ni? hahaha..)

rupanya, yg sakit tu, dia jahit kulit luar..
yg dlm tu sbb dibius, sbb tu tak rasa apa..

setelah tamat kelas jahitan makcik bidan, maka tamatlah kisah bersalin ni..

beberapa lama kemudian, encek mohd hasben dtg skali lagi masuk ke labor room.
dan kemudian disusuli dgn sang bayi...
for the 1st time, sang bayi diberi minum susu ibu..
sgt pandai isap tp susu tak ada..
kesian kt baby..
huuuu....

malam dok kt spital tu, baby asyik nangis sbb perut dia kembong..
mana tak nya, susu takdak.. takdak sapa leh temankan plak walaupon dok 2nd class.
aku jadi emo jap sbb kena naik turun katil nk tenteramkan baby..
pahtu letih teran baby dan krem masa proses meneran tu pon tak abih lg, tambah plak sakit jahit kt bawah tu..
rasa nak tercabut jahitan tu pon ada..
asyik tgk jam bila nak siang..
kami nk balik......
huhuhuhu....

alhamdulillah, mlm tu baby dah berak dan kencing.
aku tak tau kena check baby leh berak dan kencing ke blom.
smpai la misi dtg tanya baru aku tgk.
pengalaman pertama kan..
huuuuuuuuuuuu...

sok tgh hari tu, kami berdua dibenarkan balik.
security spital sgt tiptop.
smpai kena check serial no kt tgn aku dgn kaki baby kena tally kt 2 pengawal sblm leh masuk kt kereta utk blk.
1 kt pintu wad, 1 kt post pengawal kt lobi spital..
takot ada kecurian @ kesilapan kot..

dan yg plg bes..
dapat naik wheelchair dr wad smpai lobi spital..
bes ke?
hahahahahaha....

~tamat~

7 komen kt sini:

Yatie said...

sangat teruja mendengar pengalamam bersalin......tahniah yer dpt mengharungi nyer :)

ciPuding_7 said...

hehehe.. tu lah mcm tak caya dgn diri sendiri pon ada. hehe.. tq.

anak en lee said...

owh..sgt ngeri mendengar adegan 'kelas jahitan' itu! huuu...
namun, TAHNIAH!
anda berjaya bergelar seorang IBU! =)

** uiitt...aku pon ade pengalaman naik wheelchair laa...jauh tau...hahaha..(walaupon tak pregnant or nak beranak) ;p
ok, siap hidup bertongkat lagik selama hampir 2 bulan ok!!! ;p

irma said...

fuhh.. mcm bace cerpen pon ade.
tahniah poonz.
aku siap feeling lagi bace segala kesakitan yg ko alami.
lagi2 tang 'kelas jahitan' tuh.
pehhhh...
pepon, alhamdulillah.
kire ko ni antara golongan yg senang gak ah beranak.
selamat membesarkan anak yg solehah!
;D

Anonymous said...

Quote:
"dah rasa macam ikan jatuh kt darat dah time tu.."

Soalan:
Pernah jadi ikan ka?

aNnE 'S said...

haha..seronok plak dengar experience ko bersalin..dapat merasai detik2nye dgn puas..aku dulu leh thn sakit kt umah xnk g spital..sekali g dh bukak 6 cm, dlm 2 jam dh bersalin..huhu sengal x..kalini sakit jer aku nk terus g spital..leh dok lama2 sikit..haha boleh x?

ibu aufa said...

angah & irma: ha.. mmg ngeri kelas jahitan tu. tp mau tak mau, kena redah jgk.. redah jerrr.... hehehe..

tah sapa: penah. haha..

ella: aku punya la takmo dok lama2 kt spital. ko plak nk dok lama2.. huuuuu.. kalau ada teman, aku syok je dok spital.