Thursday, September 23, 2010

Breastfeeding..

setelah 2 bulan setengah, Aufa refuse to breastfeed (BF).
badan dia melentik2 sambil mengamuk..
pid penah ckp, tu bkn sbb kurang susu tp mungkin sbb posisi tak betul.
oleh yg demikian, aku try betulkan posisi supaya dia selesa..
siap support dgn bantal dll..
tp dia takmo jgk..
huuuuu...

langkah lain, aku try pam..
setelah hampir sejam dan pam kedua-dua belah, dapat la maximum 1 oz..
maximum ok..
2 teguk dah abih dia minum..
tu dah fikir dgn positif dan tenang dah tu..
no pressure2..

tu lah dia kisah pengalaman aku nk BF Aufa..
dari secara direct, ke pam manual dan pam elektik..
dari makan dgn jayanya, smpai ambil supplement (fenugreek).
walaupon muka aku makin naik jerawat sbb mkn ubat tu, tak kesah, demi untuk Aufa..
smpai suma pon dah cuba..
dan dah tak tau nk try apa lagi..

sehingga ke hari ni, byk jugak pendapat2 dan nasihat yg aku dapat dari BF mothers ni..
terima kasih sangat2..
sedikit sebanyak dpt jugak membantu..

instead of that, ada jugak yg seperti memblame..
buat aku lebih pressure..
sedangkan mmg dah tau, tak elok utk BF mother jadi pressure..
sbb itu la yg jadi penyebab susu makin kurang..
mungkin cara nak bagi nasihat tu patut lebih berhikmah..
jangan macam umpama nk sedekah tapi baling benda nk sedekah kt lantai..
kan tak elok camtu..

sambil surf kt internet pasal BF td, jumpa ayat kt 1 forum ni..
ni la yg dikatakan nasihat berhikmah..

"Saya amat memahami perasaan sesetengah ibu yg amat sedih apabila mereka terpaksa menghentikan penyusuan susu ibu kerana menyangka bahawa susu mereka sudah kering. Bagi saya, niat mereka utk menyusu itu sendiri adalah satu kejayaan yg patut diraikan. Kalau tak berjaya kali ini, boleh saja cuba lagi next time. No problem. Tapi saya sgt sedih kalau ada ibu bapa yg bangga apabila anak mereka diberi susu tepung yg termahal di pasaran dan memandang sebelah mata pada susu ibu. Tidakkah mereka tahu bahawa susu yg termahal adalah susu ibu? Yg ironiknya, susu yg termahal ini adalah percuma saja."
tak salah untuk berkata-kata..
tp beringat sebelum berkata..

pic: credit to minah & gaban

Allah knows best..

>> masih meneruskan usaha.. chayokkk..!!

2 komen kt sini:

Anonymous said...

..hi fara..aku pun kdg2 cmpo gakla..pdhal dh lame gayut kt dua2 belah tu, siap tuka jap kiri jap kanan..stil ayra mcm xpuas..jd sian kt anak, dok bukak2 mulut gaye anak burung tu..
jarang survive fully bf, ade je terlps2 gak..3oz sehari, slalu nyer mlm la..huhu pam gak..mungkin aku pun kene amik supplement gakni.. aufa minum susu ape?

~amoi

ciPuding_7 said...

dumex (langkah 1). suggested by kakak aku.. katanya bila nk kenalkan susu formula ni, kena tanya pengalaman org yg guna. dan jugak penting utk pastikan susu tu mudah di dapati kt mana2..

so far, alhamdulillah.. Aufa sihat2 sahaja. masih tak demam, cirit birit, kembong.. even dah 2 kali cucuk ni pon tak demam. yg lepas2 ni punya, wallahu'alam..

aku ada baca kt 1 forum ni pasal relaktasi (relactation). nk adakan blk susu badan. mungkin lepas susu dah kurang ni, aku nk try utk kali ke-2.. tgk camna hasilnya.. rasa macam semangat dah ada blk. huhuhu.. nanti aku wat entry pasal tu..