Tuesday, September 28, 2010

Relactation of BM..

dengan penuh bersemangat harini, aku masuk forum2 berkaitan relactation of BM, iaitu pencetusan smula susu ibu. atau dalam bahasa yg lebih mudah difahami, nak mengadakan smula susu badan bagi mereka-mereka yg dah hampir kurang atau kering susu..

beberapa kaedah digunakan oleh mereka yg berjaya.
mari kita berkongsi bersama...

1. cuba BF masa baby tengah mamai, dalam ertikata lain, masa dia ngantuk nk tidor tu.. sbb baby takkan focus sgt time tu. apa yg lalu kt mulut dia mesti kurang sket dia nak menolak..

2. cuba pam dengan menggunakan pam yang mahal sket, contohnya SPEKTRA 3 atau yg seumpama dengannya..kena stimulate b****t kita dgn pam yang berkuasa tinggi supaya boleh produce banyak susu..

3. cuba pam dengan kerap, 20 minit mengepam pada setiap 3 jam. cuba pam dgn gigih walaupon tiada apa yg keluar, atau pam angin sahaja..

4. cuba urut bahagian atas B ke arah nipple. sebaiknya menggunakan minyak atau ketika sabun di bilik mandi. sbb licin sket.. kemudian try picit dan tgk samada nmpk aliran susu kluar dicelah2 nipple tu..

5. cuba pil-pil yang merangsang penghasilan susu seperti pil ASI, fenugreek dan lain-lain.. (aku hanya pernah cuba fenugreek. x sesuai kepada bayi yg biasa kembong perut dan mothers yg alergik kacang. aku ni alergik kacang, maka jerawat telah tumbuh dgn gigih. walaubagaimanapon, pihak yg jual pil tu ckp diorang boleh suggest pil lain kalau kita ada masalah ni)

6. penggunaan supplement nursing system (SNS), seperti dalam gambar di bawah.. tujuannya, nak merangsang penghasilan susu dibantu oleh susu yg dibekalkan melalui tiub.



7. contact ibu dan baby mestilah kerap.. sebaiknya contact dari kulit ke kulit..

untuk keterangan lanjut, boleh sambung baca kt blog ni..
mmg sangat2 membantu..

saraluna

dan yang penting sekarang, aku dah bersemangat semula.. harap2 semangat yang ada ni akan membantu dgn jayanya... aminnnnn...

>> chayok Ibu Aufa.. fight-on.....oh!!!!!

0 komen kt sini: