Tuesday, June 21, 2011

11.5 months-old Aufa.. langkah sudah bermula..

Aufa Farhana yang dikasihi demam..
jarang sgt dia demam.
sejak lahir smpai umor dia 11 bulan ni, ni kali ke 4 dia demam.
mungkin sebab skrg ni panas sgt kot..
kt leher pon ada ruam.

last weekend p bawak dia ke poliklinik Umra kt sec 13 sana..
timbang time tu, 8.55kg..
eh, ku sangkakan 10kg sbb rasa nak tergeliat tgn time dukung.. hoho..
oleh kerana time tu dia tak demam (tiba-tiba), maka dokter tak bg ubat demam.
check kerongkong dia, ada merah sket. sbb batuk byk..
jadi, 3 ubat dokter bg.. ubat utk clearkan paru2 (dokter tak ckp ubat batuk ok..), ubat titis utk selsema dan krim ruam.

lepas sehari, ruam dah 90% surut..
oh, bagusnya.. alhamdulillah..
batuk tu ada kurang sket tp masih ada lagi..

yg aneh tu, time dia tak sehat ni, dia punya aktif lebih dari biasa..
dan boleh jalan tanpa bantuan dari baby cot ke tv yg lebih dari 5 langkah..
amazing.. :)

dia ni kalau disuruh jalan misalnya, "Aufa, meh sini..", makanya, dari tgh berdiri tu, dia akan merangkak menuju ke kita..
kalau dibiarkan, dia akan jalan sendiri ke tempat yg dia nak.
mebi dia tak sedar kot dia tgh berjalan.
huahahahaha..

satu lagi, kalau kita bersentuhan dia dia baru dia nk berjalan..
sebelum ni, penah aku buat ujikaji, bila letakkan jari di ketiak dia dari arah belakang, dia jalan..
bila jari dikluarkan, dia turun ke lantai dan merangkak..
oh bijaknya.. sapa la bapak dia ni.. malas sungguh nk berjalan.
hahaha..

tu la..
ni demam nk boleh sesuatu ni.
nak ringan2kan badan..
gigi atas pon nmpk nk kluar dah tu.

chayok2..

>> seb bek la aufa ni bkn jenis mintak suh dukung..

0 komen kt sini: