Monday, June 13, 2011

Aufa @ 11 months-old.. Alkesah di nursery & baby sitter..

dear all.. lama tak menulis kt sini.. ibu aufa bizi lebih dari menteri. menteri tak bizi sgt sbb dia ada assistant. hehe..

semenjak 2menjak ni kalut betul dgn Aufa.. bermula dari dia kena cakar kt nursery tu la.. benda dah jadi, nak buat camna.. yg bleh ibu dia hot temper tu sbb pihak nursery tak bgtau apa yg dah jadi.. then tuduh Aufa buat sendiri dlm katil dia.. kalau kuku pendek, dia nk toreh dgn apa.. haih.. mujur ibu dia tak toreh penjaga nursery tu.. huhuhu.. idup ibu dia jadi porak peranda sat sbb nak kena carik tempat baru utk Aufa..


sian Aufa.. huhu..


laporan secara online kepada JKM dibuat supaya nursery tu ambil langkah berjaga2 lepas ni.. bukan utk membalas dendam, tp untuk memberi peringatan..

lepas kejadian tu, both her parents cuti.. lega.. sang abah dia cuti seminggu.. lega kuasa 2.. sbb ada masa utk cari new baby sitter, sementara tu sang abah bleh jaga dia kt rumah tp time lunch ibu dia kena blk jenguk jugak.. hehe..

smlm call kakak yg kata nk jaga dia haritu dlm kul 6 sbb nak p umah dia hantar walker. rupanya dia dah jaga anak org lain. oleh kerana kami cuti seminggu dan tak bg confirmation kt dia kata nak hantar aufa, dia dah janji dgn org lain plak. gelabah biawak sat. huhuhu..

lantas ibu dia p berlegar2 di blok umah tu kul 6.30 ptg, tanya kot2 ada org kt blok tu jaga anak org. jumpa org pertama kt blok, tp dia suh tanya nursery bwh tu.. org kedua adalah org nursery.. dia nak budak yg dah bleh berjalan.. pulak.. dia suh tanya org ketiga kt tingkat 5.. naik lif p tingkat 5.. org ke3 dah jaga ramai.. dia suh tanya org ke4.. dia bawak ke blok lain jmpa org ke 4.. umah kotor yg amat.. x penah la aku tgk umah camtu punya dahsyat.. bau semacam.. masuk je dlm rumah, mmg dah ckp awal2 dlm hati, "aufa tak bleh dok sini..". tgh dok sembang, nmpk bawah sofa dia ada pampers.. OMG.. tah dah pakai ke blom x tau la.. huhuhu..

lepas kluar dari umah tu, org ke3 ajak p rumah lg 1 sbb dia kata umah org tu dahsyat sgt.. haih.. tau pon. yg bawak aku p situ buat apa.. huhu.. dan ketika azan maghrib hampir berkumandang, finally jumpa org yg nmpknya berkenan di hati.. seorang makcik yg dah berpengalaman jaga budak since 2002.. lebih dari 20 org dah dia jaga.. yg dari baby smpai darjah 1 pon ada. masa tanya smlm, dia kata dia dah takdak sapa2 nak jaga sbb org yg last tu pindah rumah. yg sebelum2 ni pon berenti sbb pindah rumah. cuma baru ni ada org nak suh jaga anak.. tp baby kecik lg.. 2,3 bulan camtu.. sama-sama masuk dgn Aufa harini..

dalam masa sejam mencari umah baby sitter.. gigih mencari secara solo.. tak sangka Allah permudahkan jalan untuk Aufa dan ibu & abah dia ni.. Alhamdulillah..

dan harini, ibu Aufa mampu bernafas lega.. Aufa pulak dah mula duduk kt rumah baby-sitter barunya.. semoga dia baik-baik aja..


Aufa yg bulat @ PD..

>> phew.. (sambil perah peluh dari tuala)

3 komen kt sini:

iza...affa said...

peringatan tuk aufa 15tahun dr sekarang. jgn nakal2 ye, tgk betapa payah nak mencari babysitter yg terbaik! hehehehe

ibu Aufa said...

betul tu.. jgn melawan ckp ibu. hehehe..

Azi3 said...

saya pun ada pglm yg sama.... risau kan? huhu per2 pun yg pnting anak kita slmt selesa tu dah buat kita lega hati kan? nk kerja pun boleh scara aman.. huhu