Thursday, February 18, 2010

Maternity Checklist..

*last update: 23 June 2010 - at 38 weeks.. (14 days to go..)
:)

for baby

Clothes:
[ ] baju lengan pendek = 5-6 helai .:: dah beli 5 lai ::.
[ ] baju lengan panjang = 5-6 helai .:: dah beli 5 lai ::.
[ ] seluar pendek = 5-6 helai .:: TAK beli ::.
[ ] seluar panjang = 5-6 helai .:: dah beli 10 lai ::.
[ ] mittens/booties = 7-8 pasang .:: dah beli 5 psg ::.
[ ] topi (kalau nak) .:: dah beli 2 ::.

Bedding:
[ ] tilam/bantal/sarung .:: dah beli ::.
[ ] baby cot (kalo rasa perlu) .:: kakak bagi ::.

Bathing:
[ ] bath tub baby .:: besen saje ::.
toiletries:-
[ ] sabun .:: dah beli ::.
[ ] bedak .:: dah beli ::.
[ ] syampu .:: dah beli ::.
[ ] losyen .:: dah beli ::.
[ ] baby oil .:: dah beli ::.
[ ] sikat .:: TAK beli ::.
[ ] nail clipper .:: dah beli ::.
[ ] minyak yuyi/telon .:: dah beli ::.
[ ] cotton bud .:: dah beli ::.
[ ] kiddie bud .:: dah beli ::.

Essential:
[ ] selimut = 3-4 helai .:: dah beli 2 lai (with hood) ::.
[ ] kain lampin = 1 peket .:: dah beli ::.
[ ] tuala = 3 helai atau lebih .:: dah beli 3 lai ::.
[ ] sapu tangan = 4 helai atau lebih .:: dah beli jenis tuala muka (IKEA mari) ::.
[ ] alas plastik (nk salin lmpin tu) .:: dah beli (tp mak ckp tak perlu pon) ::.
[ ] bekas baju baby .:: dah beli ::.
[ ] pampers for newborn .:: dah beli ::.


for mummy

[ ] BREASTPUMP (cari yg quality yg leh wat double pumping) .:: dah beli kt nad (single pumping) ::.
[ ] botol2 utk storage susu perahan .:: dah beli 4oz - 4 botol ::.
[ ] maternity pad (pad biasa pon ok) .:: dah beli ::.
[ ] nursing bra .:: dah beli 3 lai ::.
[ ] disposable panties .:: dah beli ::.
[ ] nursing pad .:: dah beli 2 psg ::.
[ ] set bersalin .:: akan dibeli lepas bersalin (nak tgk samada bersalin normal @ ceaser ::.
[ ] termos .:: dah beli ::.
[ ] stokin/sweater (or cardigan) .:: dah beli ::.

* sumber: puan Lisa (my officemate)
** detailed checklist yg lain bleh tgk kt SINI dan SINI..

>> bila dah masuk 6 bulan bleh la stat beli sket2.. kalau dah 7,8 bulan baru nk pi beli, nanti tak larat nak jalan plak.. ;)

5 komen kt sini:

Dzurainee said...

sila beli dengan banyak poon baju² & seluar baby... beli beso sket takpa...

aku dulu jenuh membasuh cuz beli sket sgt... dah tu pulak kena musim hujan... jenuh dok iron baju² baby yang takdan kering...

awal² ni beli yang panjang² jer... yang pendek² or yang jaring² bleh beli lepas baby dah kompom bukan jenis senang masuk angin (takut kembung perut)

ciPuding_7 said...

ui...
smpai kena iron tuh..
ni mmg patut kena borong ni..
sbb aku pemalas.
haha..

Dzurainee said...

hahaha tau takpa :p dah la kita dalam pantang... baby 1st lak tu... so better borang sket awal² ni takpa... jgn dalam pantang nanti baru nak kelam kabut huhuhu tensen woooo...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

hehehe..patut la masa mula2 baca aku rsa cam kenai ja ayat2 tu....hihii....

beli baju leh banyak tp jgn smpai terlebih2 plak...6bulan dah leh start beli sbb takut lewat2 sgt nnti ko penat plak ke, terbesalin awai ka..so by 7-8 bulan tu dah standby siap beg dlm keta...hehehe

ciPuding_7 said...

budu: aku borong dgn pelbagai saiz.. tahan lama sket. biar jadi kelambu anak aku pakai awal2 nanti. hahaha..

leesot: haha.. jmpa gak hang dgn blog aku ni. tuh la.. skrg ni mmg kena standby sblm 7 bln. takot gak terbesalin awal. almaklum la, aktif bergerak sana sini.. dah la drive sendiri pi blk keja.

kalau ada sale2 baju2 dgn brg baby yg lain kt mana2, sound2 la aku..